Török Römi (Okey)


Török Römi Szabályok

A Török Römit hagyományosan négy színű dominóval játsszák. A “Kártya” és a “Kártyák” kifejezések a dominókat jelentik ezen az oldalon, és a “Szín” pedig a dominók színét jelöli.

Cél: te legyél az első, aki megszabadul a kezében levő kártyáktól. A játék véget ér, amint az egyik játékos lepakolja a lapjait, egyet kivéve, amit eldob.

A szet 3 vagy több azonos értékű lapot tartalmaz.

 Legal Set in Rummy 500 VagyLegal Set in Rummy 500

 

 

A sor 3 vagy több közvetlenül egymás utáni értékű, ugyanolyan színű lapot tartalmaz.

 Legal Run in Rummy 500 VagyLegal Run in Rummy 500

 

7 pár – A játékos megnyerheti a kört akkor is, ha nincs a kezében sor vagy set. A győzelemnek ez a speciális módja az, amikor 7 párja van  (Megegyeznek. kettő [4], kettő [7], kettő [12], etc), ebben az esetben a játékos le tud pakolni, hogy megnyerje a kört. 

Résztvevők száma: kettő - négy játékos alkot egy Török Römi (Okey) asztalt, a nagyobb versenyek számos Török Römi (Okey) asztalból állnak.

A paklikról: A játékot 106 dominóval játsszák, 2 hagyományos paklival és 2 jokerrel (csillagozott dominóként jelennek meg a programban). A pakli a 4 hagyományos színt tartalmazza, egyenként 13 dominóval.

Az osztás

A kör azzal kezdődik, hogy mindegyik játékos húz egy kártyát a pakliból, hogy a sorrendet megállapítsák. Aki a legmagasabb értékű lapot húzta, ő fog kezdeni, a második legmagasabb értékű lapot húzó lesz a második és így tovább. 

A játék:

 1. Helyettesítő lapok: “J”-vel vannak jelölve a jobb alsó sarokban. A helyettesítő dominók használhatók kombinációkban a dominókat helyettesítve bármilyen színben és értékben (mint Jokerek a Kalookiban és a Römi 500-ban). A helyettesítő lapok mindig a kör kezdetén kerülnek meghatározásra, és a felső lapot követő értékűek. Például abban a körben, ahol a felső lap a [3], a helyettesítő lapok a [4] lesznek. (lásd a lenti képen).
 2. Csillagozott dominók: a csillagozott dominók, a játékban a helyettesítő lapokat cserélik ki eredeti értékükön a kombinációkban és párokban. Ezért a fenti pélédában a csillagozott dominók [4]-esként használhatók a kombinációkban és a párokban. A csillagozott lap tulajdonság a dominó jobb alsó sarkában kerül jelölésre, meghatározva azt a dominót, amit kicserél. (lásd a lenti képen). A csillagozott dominók száma körönként változik, az adott kör felső lapjától függően.

  Példa:


  =Joker  Kupa [4] şimdi her kart yerine kullanılabilir:


  A csillaggal jelölt dominó jelenleg a [4]:

A kör:

 1. Húzás – a játékos választhat, hogy húz a pakliból (képpel lefele levő lapok) vagy felveszi a lapot a dobott lapok közül (képpel felfele levők). A Török Römiben minden játékosnak saját dobott lapok paklija van. 3-4 játékos esetén, húzhat a pakliból vagy az előtte levő játékos dobott lapjai közül.
 2. Dobás – a játékos kiválaszt egy lapot a kezéből, és eldobja. Ez a lap a dobott lapok paklijának tetejére kerül.

A kör vége:
A kör véget ér, amikor az egyik játékos az összes dominóját lepakolja és eldobja az utolsót a dobott lapok közé, illetve amikor a pakli elfogy.

 1. Lepakolás – A játékos kombinációkban (lásd fent) lepakolja az összes lapját a kezéből. Az utolsó, 15. lapot muszáj eldobnia a dobott lapok közé a dobás fázisában, hogy be tudja fejezni a körét. Ellentétben más römi játékokkal, mint a Römi vagy a Römi, itt a lepakolás csak akkor lehetésges, amikor a játékos az összes lapját le tudja tenni, és amikor ez megtörténik, a kör véget ér.
 2. Patt – amikor a talonból elfogynak a lapok, a játék megáll és új kör kezdődik. Kérünk, hogy nézd át a megfelelő pontozást ebben a speciális esetben.

Pontozás:

Az Török Römi (Okey)-ben, a játékosok 0 ponttal kezdenek, és a játék során büntető pontokat gyűjtenek, a lenti táblázat alapján:

Győzelmi Forgatókönyvek, Patt, Felső lap Bónusz

Büntető pontok

Lepakolás

Amikor a játékos “vadászik”, az ellenfelei 20 büntető pontot kapnak.
Patt Ebben az esetben minden játékos 10 büntető pontot kap.
7 párEz a speciális győzelmi kombináció 40 büntető pontot jelent az ellenfeleinek.

Lepakolás a Helyettesítő lap dobásával.

Ha az utolsó eldobott dominó helyettesítő lap, a játékos összes ellenfele 40 büntető pontot kap.

Felső lap bónusz.

Ha az egyik játékos kezében megtalálható ez a lap, az ellenfelei 10 büntető pontot fognak kapni, attól függetlenül, hogy ki a győztes.

Pontozás a Török Römi gyors játékokban:

A játék végén a díjalap a büntető pontok alapján kerül szétosztásra a játékosok között. A győztes a díjalap 75%-át kapja. A maradék 25% kerül szétosztásra azon játékosok közt, akiknek 40 büntetőpontnál kevesebb van. (1 körös gyors játék esetén) vagy 80-nál kevesebb (3 körös gyors játék esetén).

Egy példához kattints ide.

McAfee Secure sites help keep you safe from identity theft, credit card fraud, spyware, spam, viruses and online scams