Kanaszta

Kanaszta

Kanaszta Bemutató     Letöltés most

A Kanaszta játék

A Kanaszta egyike a legismertebb Römi játékoknak. Montevideo-ban került kifejlesztésre, Uruguay-ban, 1939-ben. Már az 1950-es évekre népszerű szabadidős tevékenységgé vált az Egyesült Államokban, ahonnan elterjedt az egész világon, a többi már történelem. Számos különféle változatát találhatod meg a Kanasztának, és úgy tűnhet, hogy néha a hasonlóság köztük kevés, vagy épp nagyon sok. Néha csapatokban játsszák, néha meg fej-fej ellen, ami megváltoztatja a játékmenetet. Habár sok különbség akad, létezik egy alap játékmenet, ami megtalálható minden Kanaszta játékban.

Kanaszta asztal

A játékot 2-6 játékos játssza és a játék fő célja az elsőnek lenni, aki összegyűjti a 8500 (vagy a legmagasabb) pontot. A játékot körökre osztják, amiben minden játékos egy-egy fordulót játszik. Minden forduló 2 műveletből áll: először a játékosnak lapot kell húznia. A lap két pakliból húzható: a talonból, vagy az eldobó pakliból. Ha a játékos úgy dönt, hogy az eldobó pakliból húz, a lapot azonnal fel kell használnia egy kombináció kialakításához. Ennek a lehetőségnek a választásakor a játékos megkapja a felhúzni kívánt lapon felül az egész eldobó paklit is. A másik lépés egy lap eldobása, mely túl kicsi, vagy nem használható a kezedben.

Minden lap hasznossága változik annak megfelelően, hogy beleillik-e abba a szettbe, amit a játékos megpróbál összegyűjteni. Hogy megszabadulj az összes lapodtól, a kezedben lévő lapokból szetteket kell összeállítanod. Egy szett minimum 3, a maximum 7 kártyalapból áll. A 7 kártyából álló teljes szettet Kanasztának hívjuk.

Összehasonlítva a legtöbb Römi játék variációval, az általad gyűjtött kártyák sorrendje egy kicsit különböző. Minden lap a 2-esek, 3-asok és jokerek kivételével “semleges” lap. A 2-eseket és a jokereket wild lapoknak nevezik és lecserélhetnek semleges lapokat egy szettben (szettenként maximum 3 wild lap), míg a ráadásként összegyűjtött 3-asok nagy szerepet játszanak a játék végén számítandó kiosztott pontokért.

Egy csak semleges lapokból álló Kanasztát természetes Kanasztának nevezünk (egy szett, mely az összes 7-ből, vagy ászból áll, speciális értékkel rendelkezik). A csak wild lapokból álló Kanasztát Wild Kanasztának nevezünk, míg a szett, mely mind wild lapokat, mind semleges lapokat is tartalmaz, a vegyes Kanaszta.

A játék véget ér, amikor a játékosok egyike a kezében lévő lapok mindegyikét felhasználta kombinációk kialakításához, vagy amikor már nincs több lap a talonban. Nem számít, hogy ér véget a játék, mindegyik játékos pontot kap a kezében megmaradt lapok, a játékos által megformált Kanaszták száma, a nem befejezett Kanaszták száma és az összegyűjtött 3-asok száma alapján.

A Kanaszta játék egy bonyolult játék a csapattagok közötti kooperációval, mely éberséget és stratégiát igényel a teljes játékon keresztül. Tekintsd meg Kanaszta tippek és Stratégia oldalunk a Kanaszta tudásod fejlesztéséért!

Kész vagy csatlakozni online közösségünkhöz és élvezni a játékok Römi családját? Töltsd le ingyenes szoftverünket és kezdj játszani!